Turncoach Gerben Wiersma
NOS Sport

Wiersma aan de slag als bondscoach van de Duitse turnvrouwen

Turncoach Gerben Wiersma gaat per direct weer aan de slag. De 44-jarige Fries is door de Duitse turnbond aangesteld als bondscoach van de vrouwenselectie. De samenwerking loopt tot en met de Olympische Spelen in Parijs (2024).

Wiersma stapte in maart 2021 op bij de KNGU, waar hij sinds 2008 in dienst was en de laatste acht jaar van zijn dienstverband als bondscoach van de Nederlandse vrouwen fungeerde.

Opspraak

Wiersma kwam, net als een aantal andere Nederlandse toptrainers, in de zomer van 2020 in opspraak wegens grensoverschrijdend gedrag. In eerste instantie sprak het Instituut Sportrechtspraak hem in april vorig jaar vrij. In hoger beroep werd hij schuldig bevonden, maar kreeg de trainer geen straf opgelegd.

Het ISR concludeerde dat Wiersma slechts beperkt iets te verwijten viel en dat hij vanaf 2011 een van de initiatiefnemers is geweest voor de cultuuromslag die vanaf dat moment in de Nederlandse turnwereld heeft plaatsgevonden.

Ook speelde mee dat er na 2010 en 2011 geen meldingen meer van grensoverschrijdend gedrag tegen hem zijn geweest.

Turntrainer Gerben Wiersma

Intensief proces

Technisch directeur Thomas Gutekunst van de Duitse turnbond gaf maandag bij de presentatie van Wiersma, die via een videobijeenkomst plaatsvond, aan dat er in Duitsland een intensief proces aan de benoeming van de Fries vooraf is gegaan.

"We hebben ons uitgebreid laten informeren over welke rol Gerben heeft gespeeld in de Nederlandse turncrisis na alle onthullingen over grensoverschrijdend gedrag. In hoger beroep is hij schuldig bevonden, zonder een straf te krijgen. Gerben is vanaf het begin heel open geweest over wat hem werd verweten en hoe hij daarmee om is gegaan", legde Gutekunst uit.

"Gerben wordt in het onderzoek ook aangewezen als een van de belangrijke initiatiefnemers van de cultuuromslag die in het Nederlandse turnen al tien jaar aan de gang is. In al onze gesprekken is wel duidelijk geworden dat zijn sportieve kwaliteiten en zijn turnfilosofie precies is wat wij op dit moment in Duitsland nodig hebben", toonde Gutekunst zich ingenomen met het vastleggen van de Nederlandse toptrainer.

Droom

Wiersma zelf beloofde de Duitse taal zo snel mogelijk onder de knie te willen krijgen, maar sprak de vertegenwoordigers van de Duitse turnbond en media in het Engels toe. "Voor mij is het een droom die uitkomt. Duitsland behoort in de mondiale turnwereld tot de top-acht. Het is een turnland met enorm veel potentie. Het is een voorrecht voor mij om in Duitsland aan de slag te gaan", zei de coach.

Wiersma verklaarde veel respect te hebben voor het intensieve proces dat de Duitse bond heeft doorlopen in de aanloop naar het definitieve besluit om met hem in zee te gaan. "In het afgelopen half jaar ben ik meerdere malen naar Frankfurt geweest en heb ik in verschillende ronden diverse mensen mogen ontmoeten; bestuurders, coaches en olympische turnsters. Mijn visie op talentontwikkeling en topturnen sluit naadloos aan op de ambities en de verwachtingen van de Duitse turnbond."

Wiersma keek maandag al uit naar zijn internationale rentree, bij de Europese kampioenschappen in München, in augustus. "De komende periode ligt mijn focus op het kennismaken met alle betrokkenen, het verdiepen van de turnprogramma's, het opstellen van een gezamenlijk actieplan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl