De hockeysters vieren de titel in Tokio
NOS Sport

Onderzoek hockeybond naar misstanden binnen vrouwenploeg

De Nederlandse hockeysters rijgen de internationale successen al jaren aaneen, maar intern rommelt het stevig bij de regerend Europees, wereld- en olympisch kampioen. Na de gouden Spelen in Tokio hebben diverse internationals melding gemaakt van voor hen ongewenst gedrag binnen de nationale vrouwenploeg.

De afgegeven signalen waren dermate verontrustend, dat de hockeybond zich genoodzaakt voelde een externe begeleider aan te stellen, die onderzoek doet naar de veiligheid van het sportklimaat binnen de nationale ploeg.

Daarnaast wordt er ook een vertrouwenspersoon aangesteld.

Verbale intimidatie

De NOS sprak de afgelopen weken met diverse betrokkenen over de affaire, op basis van anonimiteit. Enkele speelsters zouden te maken hebben gehad met verbale intimidatie. Er is volgens hen sprake van een zwijgcultuur, die verder gaat dan de in topsport gebruikelijke kleedkamergeheimen.

Op maandag 1 november kwam een dertigtal speelsters bijeen onder leiding van de externe begeleider. Ook bondsvoorzitter Erik Cornelissen en technisch directeur Jeroen Bijl waren bij dat overleg aanwezig. Het werd een lange groepssessie, waarin nog eens duidelijk werd hoezeer de opvattingen ook binnen de selectie verschilden over dit thema.

Verbale intimidatie bij Oranje-hockeysters: 'Namen kan ik niet noemen'

De KNHB wil niet spreken in termen van "veiligheid" of "onveiligheid". De bond heeft het liever over "een onderzoek naar het welzijn van de speelsters".

De bond wil een antwoord krijgen op de vraag waarom de meldingen na de laatste Spelen serieuzer en heftiger waren dan na evaluaties van vorige grote toernooien. Daarnaast moet er een evaluatie komen van de hele prestatiecultuur van de Oranjevrouwen.

Extra vertrouwenspersoon

Hoewel bondscoach Alyson Annan vanzelfsprekend de verantwoordelijkheid draagt voor deze cultuur, maken ook de bond en de speelsters hier deel vanuit. De hockeybond gaat bovendien als reactie op de signalen een extra vertrouwenspersoon aanstellen.

"Deze vertrouwenspersoon is er specifiek voor de spelers, speelsters en staf van de nationale (jeugd)teams, maakt geen deel uit van de begeleiding van deze teams en werkt volledig onafhankelijk van de staf en KNHB. Hij of zij opereert naast de reeds aanwezige vertrouwenspersoon die de KNHB al meerdere jaren in dienst heeft", schrijft de bond in een reactie.

Bondscoach Alyson Annan en de speelsters van het Nederlands hockeyteam vieren het olympisch goud in Tokio

Amsterdam, Den Bosch en SCHC, de drie clubs die hofleverancier zijn van de Oranjevrouwen, hebben elkaar inmiddels gevonden in, zoals zij het voelen, hun "zorgplicht" ten opzichte van hun internationals. Zij willen een onafhankelijk en geanonimiseerd onderzoek naar de omvang en aard van de signalen.

Om die onafhankelijkheid te garanderen, is het de bedoeling dat bond en bondscoach wegblijven van het vervolg van dit traject. Of zij ook de resultaten van het onderzoek in geanonimiseerde vorm terug zullen krijgen, is nog de vraag.

Andere hoofdklasseclubs worden inmiddels ook geïnformeerd. Ook de top van sportkoepel NOC*NSF is op de hoogte van de onrust in de spelersgroep.

Overbelasting

Los van het onderzoek naar een veilig sportklimaat maken de topclubs zich zorgen over overbelasting van internationals, met blessures en langdurige revalidatie tot gevolg. Bij de laatste twee interlands ontbraken door uiteenlopende redenen diverse Tokio-gangers. Over de oorzaken verschillen de meningen. Zeker is dat de communicatie daarover tussen bond en clubs voor verbetering vatbaar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl