Een onderzoeker met haar vondst
NOS NieuwsAangepast

Zeldzame Romeinse beelden gevonden ten noordwesten van Londen

Britse archeologen hebben zeldzame Romeinse beelden gevonden bij een opgraving in Stoke Mandeville, ten noordwesten van Londen. Het gaat om bustes van een man, een vrouw en een kind. De beelden zijn uitzonderlijk goed bewaard. De archeologen spreken van een once in a lifetime-vondst.

De archeologen werken al zes maanden aan het opgraven van de resten van een kerk uit 1080 die in de vorige eeuw is gesloopt en de afgelopen decennia was overgroeid met planten. De resten worden opgegraven vanwege de aanleg van een hogesnelheidsspoorlijn.

De werkzaamheden waren bijna afgerond toen de archeologen op de Romeinse bustes stuitten. Eerder zijn al resten van 3000 lichamen ontdekt. Deskundigen gaan er daarom van uit dat de locatie in de Romeinse tijd als mausoleum werd gebruikt en er later een kerk is gebouwd.

Bekijk hier de vondsten. Naast de bustes werd ook een glazen kruik gevonden:

  • HS2
    Het hoofd van een vrouw
  • HS2
    Een buste met een afgebroken hoofd van een man
  • HS2
    Restanten van een glazen kruik

De hoofdarcheoloog van het onderzoek spreekt van een "zeer uitzonderlijk vondst" in Groot-Brittannië. "Eén hoofd of een deel van de schouders vinden zou al verbazingwekkend zijn, maar drie Romeinse hoofden aantreffen is helemaal bijzonder", zegt onderzoeker Rachel Wood. "Het is een bijzondere ervaring om letterlijk in de ogen te kijken van personen uit het verleden."

De bustes zijn naar een onderzoekscentrum overgebracht. Daar worden ze schoongemaakt en verder onderzocht.

Duizend archeologen

De aanleg van de nieuwe hogesnelheidslijn tussen Londen en Birmingham heeft al meerdere historische vondsten opgeleverd. In totaal werken duizend archeologen op ruim zestig locaties langs de spoorlijn in aanbouw. In de buurt van het Euston Station in Londen werden al ruim 50.000 skeletten ontdekt. In Birmingham werden 6500 lichamen gevonden op een 18e-eeuwse begraafplaats.

De bouw van de hsl-verbinding moet in 2033 klaar zijn. Na oplevering moet de reistijd tussen Londen en Birmingham zijn teruggebracht van 82 naar 49 minuten. Later moet de spoorlijn worden verlengd naar Manchester en Leeds in het noorden van Engeland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl