Koningin Elizabeth 'geïrriteerd' door wereldleiders die niets doen tegen klimaatcrisis

De Britse koningin Elizabeth vindt wereldleiders die praten over klimaatverandering maar vervolgens weinig of niets doen om de crisis aan te pakken "irritant". De woorden van Elizabeth werd opgevangen door een microfoon tijdens een bezoek aan Wales.

Ze doet ook haar beklag over wereldleiders die niet hebben bevestigd dat ze eind deze maand naar een VN-klimaattop (COP26) in Glasgow komen.

De koningin maakte de opmerkingen, die via een livestream werden opgepikt, bij de opening van het Welshe parlement in Cardiff op donderdag:

De koningin reist zelf wel af naar Glasgow, maar zegt nog niet te weten welke wereldleiders ook gaan komen. "Buitengewoon, is het niet? Ik heb veel over COP gehoord", zegt de 95-jarige monarch in gesprek met Camilla, de vrouw van haar zoon Charles, en de voorzitter van de Welsh Assembly, Elin Jones. "Ik weet nog steeds niet wie er komt. We weten alleen welke mensen niet komen. Het is echt irritant dat ze praten, maar niets doen."

Elin Jones reageert hierop, door te verwijzen naar de kritiek van Elizabeths kleinzoon prins William. Die zei deze week in gesprek met de BBC dat miljardairs als Jeff Bezos en Richard Branson hun geld niet in ruimteavonturen moeten steken, maar in het oplossen van de problemen op aarde.

"Ja, dat heb ik gelezen", antwoordt Elizabeth met een glimlach.

Komen Poetin en Xi Jinping?

De COP26-klimaattop in Glasgow wordt gehouden van 31 oktober tot en met 12 november. De Chinese president Xi Jingpin komt zeer waarschijnlijk niet persoonlijk naar de top. De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat hij zijn eigen aanwezigheid op de klimaattop laat afhangen van de coronasituatie. Volgens Poetin zou hij niet alleen zijn eigen gezondheid, maar ook de mensen die met hem meereizen in gevaar kunnen brengen.

Andere wereldleiders die nog niet bevestigd hebben te komen, zijn de Indiase premier Narendra Modi en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Ook de paus komt niet, omdat hij nog herstellende is van een dikkedarmoperatie. Kardinaal Pietro Parolin komt in zijn plaats.

Na lang aarzelen hakte de Australische premier Scott Morrison vandaag de knoop door om de conferentie wèl bij te wonen.

Nederlandse Omroep Stichting