NOS NieuwsAangepast

Peter R. de Vries overleden

Peter R. de Vries is ruim een week na de aanslag van vorige week dinsdag overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt in een verklaring die RTL Nieuws heeft gepubliceerd. Hij is in het bijzijn van zijn familieleden gestorven. De Vries was 64 jaar.

"Peter heeft geknokt tot het einde, maar heeft de strijd niet kunnen winnen", schrijven zijn nabestaanden in een verklaring. "We zijn onnoemelijk trots op hem en tegelijkertijd ontroostbaar."

De nabestaanden vragen rust om het overlijden te verwerken. Informatie over wanneer er afscheid zal worden genomen van De Vries zal volgen als er een beslissing over is genomen.

Twee aanhoudingen

De misdaadjournalist werd op 6 juli rond 19.30 uur onder vuur genomen in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Daarbij werd hij in zijn hoofd geraakt. De moordaanslag was niet ver van de studio van tv-programma RTL Boulevard, waar hij die avond als deskundige te gast was geweest.

Na de aanslag werden twee mannen aangehouden op de A4 bij Leidschendam: de 35-jarige Pool Kamil E. uit Maurik en de 21-jarige Delano G. uit Rotterdam. De politie ziet G. als de vermoedelijke schutter en E. als de vermoedelijke bestuurder van de vluchtauto. Vrijdag werd bepaald dat zij langer in voorarrest blijven.

Lange carrière

De Vries begon zijn journalistieke carrière in 1978 als verslaggever bij De Telegraaf. In 1987 kwam zijn boek De ontvoering van Alfred Heineken uit. Daarin beschreef hij de ontvoering van Heineken en diens chauffeur Ab Doderer vanuit het oogpunt van een van de ontvoerders, Cor van Hout, met wie hij bevriend raakte.

Datzelfde jaar vertrok hij bij de krant en werd hij hoofdredacteur van het weekblad Aktueel. Later maakte hij samen met Jaap Jongbloed het televisieprogramma Crime Time. In 1991 ging De Vries verder als zelfstandig misdaadjournalist.

Het tv-programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever betekende zijn definitieve tv-doorbraak bij het grote publiek. "Het programma dat onderzoekt, ontmaskert, aanklaagt, verdedigt" was vanaf 1995 bijna zeventien jaar lang op tv te zien.

Bekijk hier een terugblik op het leven van De Vries:

De misdaadjournalist die voor niets en niemand weg wilde duiken

De misdaadverslaggever werd door onterecht veroordeelden en nabestaanden van slachtoffers geroemd om zijn standvastigheid en vermogen om zaken aan het licht te brengen. Zo beet hij zich onder meer vast in de Puttense moordzaak, de Schiedammer parkmoord, de verdwijning van Natalee Holloway, de zaak-Nicky Verstappen en de zaak-Tanja Groen, en was hij vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces rond Ridouan Taghi.

Programmering aangepast

"Peters invloed blijft sterker dan welke daad van haat ook", laat RTL Nederland weten in een reactie. "We zullen vrijuit blijven spreken over misstanden en onrecht in de samenleving, zoals hij zijn hele leven heeft gedaan."

RTL past vanavond de programmering aan in verband met het overlijden van De Vries. De uitzending van RTL Boulevard zal geheel in het teken staan van het overlijden van De Vries en later volgt een In Memoriam. Er wordt vanavond geen reclame uitgezonden op de zender.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl