NOS Nieuws

Nederland wil EU-bezuiniging op landbouw, onbespreekbaar voor Frankrijk

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

Nederland wil dat er geen cent extra naar de Europese Unie gaat. Dat zal morgen de inzet zijn tijdens een speciale EU-top in Brussel. Er kan best bezuinigd worden vindt het kabinet; bijvoorbeeld op de landbouwuitgaven.

De EU geeft in totaal 383 miljard euro uit aan het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Frankrijk slokt daar een zesde deel van op: ruim 63 miljard euro.

Daar kan best wat van af, vindt het Nederlandse kabinet. Maar in Frankrijk denken de boeren daar heel anders over. Ook de Franse landbouwminister Amélie de Montchalin moet er niet aan denken. Zij zegt dat de Franse boeren het geld uit Brussel nodig hebben.

'Solidariteit is basis van EU'

Een van die boeren is Arnold Puech d'Alissac. Hij heeft een gemengd bedrijf met koeien, kippen en akkerland vlakbij Rouen in Noord-Frankrijk.

"Het gaat om solidariteit", legt hij uit. "De basis van de Europese Unie is solidariteit. De mensen in Amsterdam hebben meer geld en daar betalen ze de voorzieningen voor de mensen in Zwolle van. Zo gaat het ook in Europa."

Puech d'Alissac vertelt waarom zijn bedrijf het niet zou redden zonder subsidie van de EU:

Bezuinigen op Europese landbouwsubsidies is onbespreekbaar voor Frankrijk

De stal is gebouwd met een forse Europese subsidie. "Ik heb voor 160.000 euro geïnvesteerd en kreeg ruim 40.000 euro terug uit Brussel", vertelt Puech d'Alissac. De zuidkant is open, dat zorgt volgens hem voor een frisse wind. Aan de noordkant hebben de witte Charolais-koeien beschutting van hooibalen.

Het voer komt van eigen land. Puech d'Alissac teelt mais en een kruidig gras, waarvan de zaden afkomstig zijn uit Nederland. "Dat geeft het kuilgras een lekkere smaak en zorgt voor goed vlees op de botten", legt hij uit. Bovendien houdt het volgens de boer stikstof vast.

Op de stal prijkt het bekende bordje waar op staat dat het project mede mogelijk is gemaakt met geld van de EU. "Ik kan niet zonder de subsidie, want dan heb ik geen inkomen. Mijn bedrijf heeft het nodig om te overleven."

'Neem Nederland als voorbeeld'

De kippen scharrelen even verderop: 850 kuikens en 400 kippen. Slachten doet Puech d'Alissac niet meer zelf, maar een keer per week komt op woensdag de slager langs. Het vlees wordt vervolgens lokaal verkocht. "Ik doe ook nog aan circulaire landbouw", voegt hij er trots aan toe.

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) vindt de subsidies voor de Franse boeren maar niks. "Ze zijn veel te afhankelijk van de subsidiepotten uit Brussel. Een boer moet z'n inkomen uit de markt halen. Het is leuk zo'n bedrijf, maar de Franse boeren zijn niet concurrerend, dus stop ermee."

Huitema wil het Nederlandse landbouwbeleid als voorbeeld stellen. "Nederland zet in op smaak, kwaliteit en opbrengst. De Franse boer moet modern worden. Kijk naar Nederland als gidsland."

Die woorden zijn niet aan de Fransen besteed. De minister slaat de bal terug en zegt dat Nederland niet zo gierig moet zijn als rijk land. "Die kortingen die jullie bedongen hebben bij de begroting moeten zo snel mogelijk afgebouwd worden."

Boer Puech d'Alissac schudt z'n hoofd. Hij concentreert zich op de koeien. "Weet je dat ons vlees het beste smaakt. In België houden ze ook Charolais-koeien, maar die mesten ze te vet. Dat gaat ten koste van de smaak."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl