Premier Rutte en premier Muscat vorige week tijdens de EU-top
NOS Nieuws

Europees Parlement eist vertrek premier Malta

Het merendeel van de Europarlementariërs wil dat premier Muscat van Malta niet half januari, maar nu al vertrekt. Vandaag debatteerde het parlement in Straatsburg over de corruptie en mogelijke betrokkenheid van de regeringsleider bij de moord op de journaliste Daphne Galizia, nu twee jaar geleden.

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat de opdrachtgevers banden hadden in regeringskringen.

"We moeten niet naïef zijn", zegt CDA'er Jeroen Lenaers. "Elke minuut dat deze premier aan de macht blijft, is een minuut waarin gerechtigheid ons ontglipt."

Snel actie tegen corruptie

Sophie in het Veld (D66), die vorige week een onderzoeksmissie namens het parlement naar het eiland leidde, vindt het risico groot als premier Muscat blijft zitten. "Het gevaar bestaat dat hij zich bemoeit met het onderzoek naar de moord op Daphne."

Ook de Europese Commissie wil snel duidelijkheid van Malta. "Er mag geen tijd verloren gaan", zegt eurocommissaris Vera Jourová. "De regering van Malta moet ervoor zorgen dat het Openbaar Ministerie volledig onafhankelijk wordt en dat er snel actie tegen corruptie wordt ondernomen." Ze zei verder dat het onderzoek grondig en zonder politieke bemoeienis moet plaatsvinden.

Rutte uitte zorgen

Premier Rutte heeft vorige week op de EU-top een apart gesprek met premier Muscat gevoerd en gezegd dat Muscat zich aan de spelregels van de rechtsstaat moet houden.

"Ik kan hem niet zeggen wat hij moet doen als premier van Malta, maar ik heb hem wel gezegd dat we zeer bezorgd zijn", aldus Rutte. Het kwam uiteindelijk niet tot een veroordeling van het land, omdat de andere EU-leiders bang zijn dat er dan helemaal geen onafhankelijk onderzoek meer komt naar de moord op de journaliste.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl