Schaakgrootmeester voor zes jaar geschorst na valsspelen op wc

De 58-jarige grootmeester Igors Rausis baarde de laatste jaren opzien in de schaakwereld. In korte tijd bestormde hij - als oudste actieve speler - de wereldranglijst. Maar zijn opmerkelijke carrière is voorbij. Hij is voor zes jaar geschorst nadat hij betrapt werd op vals spel.

Er waren al langere tijd vermoedens vanuit de Internationale Schaakfederatie (FIDE) dat Rausis de boel weleens kon belazeren. Op het Straatsburg Open van afgelopen zomer werd de reden achter zijn goede presteren snel duidelijk.

Heterdaad

De in Oekraïne geboren Rausis, die in 1992 grootmeester werd en achtereenvolgens uitkwam voor Letland, Bangladesh en Tsjechië, werd op heterdaad betrapt toen hij op het toilet met zijn telefoon in de weer was. Daarop had hij een app geopend die vraagstukken bij het schaken kan oplossen.

Het gebruik van een telefoon is strikt verboden in de schaakwereld. Rausis heeft toegegeven dat hij zijn smartphone in zijn hand had. "Maar elke andere speler dat toernooi had een telefoon bij zich. Ook de speler die de foto van mij maakte", aldus Rausis, die wel erkende dat hij fout zat.

"Ik was geestelijk gewoon de weg kwijt en was moe na de ochtendwedstrijd. De voortdurende beschuldigingen aan mijn adres op Facebook over vals spel speelden ook een rol", zei Rausis nadat hij betrapt was.

Volgens de FIDE zou Rausis zijn concurrenten sinds 2015 regelmatig hebben bedrogen. In drie gevallen gebruikte hij zijn telefoon om vals te spelen, in een ander geval had hij vooraf de uitkomst van een spel al geregeld met zijn tegenstander.

Grootmeester af

De schorsing is met terugwerkende kracht van toepassing op toernooien van juli 2019 tot juli 2025. Bovendien is hij zijn titel als grootmeester kwijt. Hij mag nog wel deelnemen aan online toernooien of als een privécoach.

Rausis liet eerder al weten dat zijn carrière erop zit. "Wat ik heb gedaan, is in ieder geval een goede les. Niet voor mij, want ik heb mijn laatste schaakpartij al gespeeld, maar voor andere spelers", verklaarde hij tegenover de website Chess.com.

Nederlandse Omroep Stichting