Demonstrerende boeren in Den Bosch

CDA-gedeputeerden Brabant weg om stikstofcrisis

Het CDA is opgestapt uit het dagelijks bestuur van Noord-Brabant vanwege de aanpak van de stikstofcrisis. De gedeputeerden Renze Bergsma en Marianne van der Sloot vinden dat ze niet verder kunnen nu hun eigen partij zich heeft afgekeerd van het coalitieprogramma.

Afgesproken was dat boeren voor 1 april een vergunning moeten aanvragen voor een milieuvriendelijke stal, maar de CDA-fractie wilde de boeren meer tijd geven om aan de stikstofeisen te voldoen. De CDA-gedeputeerden vinden dat ze daardoor in een spagaat zijn gekomen en niet verder kunnen.

'Teleurstellend'

Van der Sloot laat in een verklaring weten dat ze achter het programma van het CDA staat, maar zich ook gebonden voelt aan de afspraken die met de andere coalitiepartijen zijn gemaakt. "En ik wil me daarin een betrouwbare partner tonen. Dat gaat niet samen", zegt de gedeputeerde. "Daarom heb ik aan Provinciale Staten met onmiddellijke ingang mijn ontslag aangeboden."

Bergsma noemt het teleurstellend dat ze er niet uit zijn gekomen. "Gelet op de huidige positie van mijn fractie, is voor mij een onwerkbare situatie ontstaan." Hij zegt dat hij zijn functie daarom niet meer op een geloofwaardige manier kan uitoefenen.

Nieuwe coalitiepartner

Het college in Brabant bestaat naast het CDA uit VVD, D66, GroenLinks en PvdA. VVD-gedeputeerde Christophe van der Maat wil nu eerst de stikstofcrisis oplossen en pas daarna op zoek gaan naar een nieuwe coalitiepartner.

"Als leider van de grootste partij start ik op korte termijn dan ook geen onderhandelingen voor een nieuw provinciebestuur", zegt hij. "De politiek moet nu niet met zichzelf bezig zijn, maar met het oplossen van een impasse die heel Brabant treft."

De taken van Bergsma en Van der Sloot worden binnen het college opgevangen.

Deadline blijft staan

Gisteravond werd er vergaderd over de begroting 2020, maar het ging voornamelijk over de stikstofcrisis. Uiteindelijk is afgesproken dat de deadline voor de vergunningaanvraag voorlopig op 1 april blijft. Wel zegt gedeputeerde Rik Grashoff (GroenLinks) dat er aan die datum getornd kan worden "als de zorgvuldigheid van de oplossing van het stikstofprobleem daarom vraagt".

Vandaag houdt het CDA een partijcongres in Utrecht. Een van de onderwerpen die aan de orde komen is de stikstofcrisis.

Nieuwsuur volgde Rutte bij een tour langs verschillende betrokkenen in de stikstofcrisis. Een reportage met toelichting van politiek verslaggever Arjan Noorlander:

Premier Rutte 'on tour' voor stikstofmaatregelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl