Charlene de Carvalho-Heineken
NOS Nieuws

Allerrijksten weer rijker, recordaantal miljardairs in Nederland

Het gaat goed op de beurs, de vastgoedmarkt profiteert van de lage rente en er worden gigantische overnamesommen betaald voor veelbelovende startups. Niet zo gek dus dat de allerrijksten van ons land dit jaar nog rijker werden.

Het gezamenlijke vermogen van de 500 rijkste Nederlanders nam ten opzichte van 2018 toe met ruim 10 procent, naar 179,8 miljard euro. Dat blijkt uit de nieuwste Quote 500, die gisteren werd gelanceerd.

Charlene de Carvalho-Heineken voert net als vorig jaar de lijst aan met een vermogen van 14,2 miljard euro. Dankzij de groeiende omzet van Heineken - onder meer door de populariteit van alcoholvrij bier - kon zij dit jaar 1,5 miljard euro aan haar vermogen toevoegen.

Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendconcern Randstad, verloor 400 miljoen euro doordat de koers van het aandeel Randstad op de beurs flink daalde. Toch is hij met een vermogen van 4,4 miljard euro nog steeds de op één na rijkste Nederlander.

Gérita en Inge Wessels, dochters van de in 2017 overleden bouwondernemer Dik Wessels, maken de top 3 compleet. Zij bezitten samen een vermogen van 3,6 miljard euro. Op plek 4 en 5 staan respectievelijk John de Mol (2,7 miljard euro) en Luxaflex-eigenaar Ralph Sonnenberg (2,6 miljard euro).

De rijkste familie is al jarenlang de familie Brenninkmeijer, eigenaren van modeketen C&A.

Negennullenclub

Volgens de redactie van Quote telde Nederland nog nooit zoveel miljardairs als nu: het zijn er 37, zes meer dan vorig jaar.

Nieuwkomer bij de 'negennullenclub' is bijvoorbeeld Thuisbezorgd-oprichter Jitse Groen. Steven Schuurman, oprichter van softwarebedrijf Elastic, mag zich nu ook tot de miljardairs rekenen. Remon Vos staat voor het eerst op de lijst, maar direct als miljardair: als topman van een grote Tsjechische projectontwikkelaar bouwde hij een vermogen van 1,5 miljard euro op.

Het nummer 37 verwijst ook naar het aantal vrouwen op de lijst met rijkste Nederlanders. Hun aandeel komt neer op slechts 7,4 procent. Een groot deel van hen heeft het vermogen bovendien niet zelf vergaard, maar geërfd.

Om in de Quote 500 te komen moet je steeds rijker zijn. De ondergrens ligt dit jaar hoger dan ooit: je hebt er een vermogen van minstens 88 miljoen euro voor nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl