‘IS-vrouwen hielpen strijders bij het verkrachten van onze vrouwen’

Slachtoffers van Islamitische Staat in de Jezidi-gemeenschap zijn bezorgd over de mogelijke terugkeer van IS-vrouwen naar Nederland. Woensdag meldden zich twee vrouwen, die vanuit Nederland naar IS-gebied waren afgereisd, met hun kinderen bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken willen ze terugkeren naar Nederland.

Ook wil een groep Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen de Nederlandse Staat via een kort geding dwingen om ze op te halen uit de Koerdische gevangenkampen in Noord-Syrië. Het kort geding dient vandaag.

'De vrouwen waren het ergst'

Dit leidt tot grote schrik en onbegrip bij slachtoffers van IS in de Jezidi-gemeenschap. "De IS-vrouwen waren slechter dan de strijders", zegt de 21-jarige Parween Alhinto. "Ze sloegen de gevangengenomen vrouwen en hielpen de strijders om ze te verkrachten."

Parween zat vier maanden lang vast bij IS in het noorden van Irak. Ze was in handen van IS-mannen, die haar met regelmaat verkrachtten. Haar tienjarige zusje werd als slaaf verkocht en naar Syrië gebracht. "Daar woonden ze in een huis met IS-vrouwen. Mijn zusje heeft mij achteraf verteld dat de vrouwen van de strijders het ergste waren." Parween hoopt dat de IS-aanhangers in Irak berecht worden en nooit meer vrijkomen.

Niet alleen Parween, maar de hele Jezidi-gemeenschap in Nederland is verbaasd over de discussie om IS-vrouwen en hun kinderen terug te halen naar Nederland. "Er zitten nog steeds duizenden Jezidi-vrouwen vast in vluchtelingenkampen in Noord-Irak", vertelt Dalal Ghanim (23). "De Nederlandse overheid zou juist deze mensen moeten helpen, niet de IS-aanhangers." Wahhab Hassoo (24): "Een gepaste straf voor deze mensen bestaat niet." Dalal en Wahhab waren al in Nederland toen IS binnenviel in 2014, maar hebben veel familieleden verloren.

Benieuwd naar het hele verhaal van Parween, Dalal en Wahhab? Bekijk onze reportage:

Uw browser ondersteunt geen HTML5 video.

Jezidi's over terugkeer IS-aanhangers

De Jezidi's zijn een etnische en religieuze minderheidsgroep in Irak. Op 3 augustus 2014 viel IS de Noord-Iraakse stad Sinjar binnen, waar veel Jezidi's wonen. De terreurgroep ziet hen als ketters en duivelaanbidders. Vrouwen werden tot slaaf gemaakt, kinderen opgeleid tot strijders en de mannen kregen de keuze: bekeren tot de islam of de dood. Honderdduizenden Jezidi's vluchtten de bergen in bij de stad Sinjar. De Verenigde Naties hebben de aanval bestempeld als genocide.

Eind 2014 heroverden de Koerdische Peshmerga-strijders het Sinjar-gebergte op de terreurgroep. Duizenden Jezidi's zijn naar Europa gevlucht, maar een groot deel van de gemeenschap woont tot op de dag van vandaag in vluchtelingenkampen in het noorden van Irak. Ook de broer en het zusje van Parween. "Ik hoop dat ze naar Nederland komen", zucht ze. "Het moeilijkste vind ik dat ik gescheiden ben van mijn familie. Ik heb ze al vijf jaar niet meer gezien." Wel heeft ze telefonisch contact met haar zusje.

Kort geding

Het kort geding van vandaag gaat om 23 vrouwen en 56 kinderen die willen dat de Nederlandse staat ze terughaalt uit Koerdische gevangenkampen in Noord-Syrië. De vrouwen zijn vanuit Nederland naar Syrië gereisd om zich aan te sluiten bij IS.

Hun advocaten stellen dat Nederland de plicht heeft de vrouwen op te halen, omdat het anders handelt in strijd met internationale mensenrechtenverdragen. Het kabinet heeft laten weten dat het zich zorgen maakt over hun situatie, maar vindt dat het de eigen keuze is geweest van de vrouwen om naar Syrië af te reizen. De Nederlandse overheid wil de vrouwen en kinderen daarom niet actief terughalen.

Alleen als ze zich melden bij de Nederlandse vertegenwoordiging in Erbil (Irak) of Ankara (Turkije), is het kabinet bereid ze naar Nederland te halen. Woensdag gebeurde dat. Het is nog niet bekend wat er met de twee vrouwen en drie kinderen in Ankara gaat gebeuren.

Nederlandse Omroep Stichting