Bahreinse voetballer verzet zich tegen uitlevering vanuit Thaise cel

De Bahreinse voetballer Hakeem al-Araibi heeft zich voor de rechter in Thailand verzet tegen uitlevering aan zijn vaderland. Al-Araibi, die een vluchtelingenstatus heeft in Australië, werd al in november tijdens zijn huwelijksreis opgepakt in Thailand op verzoek van Bahrein.

De sporter, die in 2014 vluchtte, werd datzelfde jaar in Bahrein tot tien jaar cel veroordeeld voor vernielingen aan een politiebureau twee jaar eerder.

Araibi zegt aangetoond te hebben dat hij op dat moment, als speler van het nationale voetbalelftal, live op televisie een voetbalwedstrijd speelde.

Zelf denkt hij dat Bahrein het op hem gemunt heeft vanwege zijn politieke achtergrond. Zo verklaart hij dat hij voordat hij vluchtte gemarteld is, omdat zijn broer een rol speelde bij de kortstondige Arabische Lente in Bahrein. In Australië voetbalt hij nu bij een voetbalclub uit de tweede divisie.

Actievoerders bij rechtbank

Araibi werd geboeid en op blote voeten naar een rechtbank in Bangkok gebracht. Bij aankomst schreeuwde hij: "Stuur me alsjeblieft niet naar Bahrein." Hij is bang dat hij in Bahrein wordt gemarteld, zoals eerder zou zijn gebeurd.

Uw browser ondersteunt geen HTML5 video.

'Stuur me niet terug naar Bahrein'

Bij de rechtbank stonden de Australische oud-voetballer Craig Foster en een aantal andere mensen die actievoeren voor Araibi. Zij willen dat Thailand hem vrijlaat en laat terugkeren naar Australië. Ook de FIFA en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) eisten vorige week de onmiddellijke vrijlating van de speler.

Omdat hij zich tegen uitlevering verzet, zal een rechtbank moeten bepalen of hij aan Bahrein wordt uitgeleverd of wordt vrijgelaten.

Vluchteling

Thailand heeft het VN-vluchtelingenverdrag niet ondertekend en stuurde in het verleden vaker vluchtelingen terug naar hun land van herkomst. Vorige maand verleende Thailand wel tijdelijk asiel aan de Saudische tiener Rahaf al-Qunun.

De Thaise autoriteiten zeiden daarna dat vluchtelingen niet meer tegen hun wil zouden worden teruggestuurd, maar die belofte is volgens Thailand niet van toepassing op de zaak-Araibi.

Bahrein stelt dat de voetballer een eerlijk proces heeft gekregen en zegt dat hij naar zijn thuisland moet terugkeren als hij in beroep wil gaan tegen de veroordeling.

Nederlandse Omroep Stichting