President Trump
NOS NieuwsAangepast

NSA: Poetin weet dat hij hier vrij spel heeft

In 2016 was de VS al slachtoffer van Russische cyberaanvallen, en nu weer. Russen proberen het systeem van de verkiezingen in 2018 te hacken, meldden de Amerikaanse inlichtingendiensten deze maand. Maar president Trump doet er niets aan. "Ik heb nog geen bevel gekregen van president Trump om de Russische hackers aan te pakken", zei NSA-directeur Rogers vandaag.

Twee weken eerder zei de directeur van de FBI al hetzelfde. Toen was het al duidelijk dat hackers zich weer bemoeiden met het verkiezingssysteem.

"Dit zal blijven doorgaan en 2016 zal zich niet op zichzelf staan als we niets doen", denkt NSA-directeur Rogers. "Ik zeg niet dat er nog niets is gedaan, maar er is te weinig tegen de Russische cyberaanvallen gedaan. En er zijn instrumenten die er iets aan kúnnen doen."

Amerikaanse autoriteiten waarschuwen al langer voor Russische hackers, die rond de presidentsverkiezingen in 2016 de computersystemen van 21 Amerikaanse staten probeerden binnen te dringen. De FBI, CIA en NSA denken dat dezelfde hackers ook weer gaan toeslaan tijdens de komende congresverkiezingen, omdat de vorige keer geen grote sancties zijn doorgevoerd.

"We verwachten dat Rusland weer propaganda, valse persona's, sympathieke woordvoerders en andere invloedrijke manieren gaat gebruiken om de politieke en sociale kloven in Amerika te vergroten", zei nationaal veiligheidscoördinator Coats eerder.

Ook Rogers (NSA) denkt dat dit het geval is. "Ik denk dat president Poetin tot de conclusie is gekomen dat hij hier vrij spel heeft en dat hij daardoor zijn activiteiten kan doorzetten."

Onderzoek

De relatie tussen Trump en Rusland ligt al langer onder een vergrootglas. Zo loopt er een onderzoek naar de contacten van het Trump-campagneteam met Russische functionarissen.

Zelf zegt Trump dat er niets aan de hand is. Hij is strenger voor de Russen dan zijn voorganger Obama is geweest, zei hij vorige week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl