George Clooney en zijn vrouw Amal bij een filmpremière in Hollywood, in oktober vorig jaar
NOS Nieuws

Clooney: bedrag dat ik ophaalde voor Clinton is weerzinwekkend

Weerzinwekkend. Zo heeft George Clooney de miljoenen dollars genoemd die hij ophaalde voor presidentskandidaat Hillary Clinton. "Het is belachelijk dat politieke campagnes worden gefinancierd met zulke grote bedragen."

Clooney presenteerde dit weekend samen met zijn vrouw twee evenementen ten behoeve van de campagne van Clinton. Kaartjes voor de fundraisers kostten tussen de 33.400 en 353.400 dollar. Geschat wordt dat de evenementen Clinton zo'n 15 miljoen dollar opleveren.

In een interview met de Amerikaanse zender NBC zei Clooney dat hij nooit meer een dergelijk evenement wil presenteren. "Ik hoop dat er een Democratische president wordt gekozen die deze geldstromen uit de politiek weert."

Clooney: Het is belachelijk dat dit soort bedragen rondgaan in de politiek

Bij een van de fundraisers, in San Francisco, demonstreerden aanhangers van presidentskandidaat Bernie Sanders tegen het werven van fondsen via dit soort evenementen. "Het is volledig terecht dat zij daar stonden te protesteren", zei Clooney.

Sanders reageerde in Amerikaanse media op de uitspraken van de acteur. "Ik heb veel respect voor de eerlijkheid en integriteit van George Clooney", zei hij. "Het is tragisch dat de verkiezingen worden gekocht door het grote geld."

Willen we soms een regering die alleen de rijkste 1 procent van de bevolking vertegenwoordigt?

Bernie Sanders, presidentskandidaat

De Democraat uit Vermont staat erom bekend dat hij enkel kleine bedragen aanneemt voor zijn campagne. Sanders noemde het problematisch dat Amerikaanse politici worden gesteund door grote geldschieters. "Willen we soms een regering die alleen de rijkste 1 procent van de bevolking vertegenwoordigt?"

Clooney zei dat hij fondsen gaat werven voor Sanders als die de nominatie voor de Democraten binnenhaalt. Hij was het op meer punten eens met de aanhangers van Sanders. "Die demonstranten hadden T-shirts aan met de tekst: 'je speelde de rol van Batman heel slecht'. Daar kon ik ze ook geen ongelijk in geven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl