Het stadion van Hoofddorp Pioniers
NOS Nieuws

Peperduur honkbalstadion in Hoofddorp maakt ambities niet waar

In Hoofddorp ligt een peperduur nieuw honkbalstadion. Het voldoet aan alle wensen van de Amerikaanse honkbalorganisatie MLB en de gemeente Haarlemmermeer gaf er 12,3 miljoen euro aan uit, in de hoop daarmee de Amerikanen aan te trekken. Maar die blijven weg, schrijft De Volkskrant.

De MLB kijkt wel degelijk rond in Europa naar commerciële kansen en mogelijkheden, maar doet dat in verschillende landen. Toch zag de gemeente Haarlemmermeer een kans. De Hoofddorpse honkbalclub Pioniers was toe aan een nieuwe plek en met Nederland als succesvolste honkballand van Europa koos de gemeente ervoor een luxe complex neer te zetten.

Speciale klei

Uit Amerika werd 300 ton speciale klei voor het speelveld ingevoerd, er kwam een lichtinstallatie van bijna vier ton en voor het opstellen van twee bidboeken voor de MLB-wedstrijden werd nog eens zes ton uitgegeven. Het budget werd uiteindelijk met 860.000 euro overschreden, ontdekte De Volkskrant.

Uit documenten die de krant heeft, blijkt dat er al een jaar voor de bouw zorgen waren of de investeringen wel zouden kunnen worden terugverdiend. Er werd voorgesteld dat het project zou worden afgeblazen als er uit de VS geen toezeggingen kwamen, maar dat gebeurde niet.

Eerste serie

Een eerste serie van drie wedstrijden tussen twee Major League-teams had al in 2014 moeten worden gespeeld, maar dat gebeurde niet. Ook de wedstrijden die voor vorig jaar waren gepland gingen niet door. Inmiddels ziet het er niet naar uit dat de MLB ooit naar Hoofddorp komt. Sterker nog, de organisatie heeft nooit toezeggingen gedaan dat ze zouden komen.

Voor Haarlemmermeer is het stadion inmiddels een hoofdpijndossier. De toenmalige sportwethouder Michel Bezuijen heeft kredietoverschrijdingen niet gemeld aan college en raad. Bovendien zijn financiële meevallers van de gemeente van in totaal 3,3 miljoen euro gebruikt om tekorten weg te poetsen.

Financiële problemen

De stichting die het honkbalcomplex beheert zit vanwege de hoge onderhoudskosten inmiddels in de financiële problemen. "Het is alsof je een olympisch dorp neerzet zonder dat je weet of je de Spelen mag organiseren", omschrijft de fractieleider van de lokale HAP-partij de kwestie.

Begin dit jaar is er een raadsenquête naar de gang van zaken ingesteld. De toenmalig wethouder, inmiddels burgemeester van Rijswijk, wil niet reageren en wacht die enquête af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl