VVD en PVV: 130 km/u eerder invoeren

De regeringspartijen VVD en CDA zijn het niet eens over het moment waarop de maximumsnelheid op sommige snelwegen kan worden verhoogd.

Minister Schulz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu wil inventariseren op welke wegen de snelheid kan worden verhoogd naar 130 kilometer per uur. Zij denkt daarmee in het voorjaar klaar te zijn.

Het CDA vindt dat prima, omdat dan goed kan worden gekeken naar mogelijke gevolgen voor het milieu en veiligheid.

Belachelijk

Echter VVD-Kamerlid Aptroot zegt dat voor sommige snelwegen de snelheidsbeperking belachelijk is. Hij denkt aan rustige stukken snelweg, zoals delen van de A2, A6 en A16. Daar kan begin 2011 al 130 kilometer per uur worden gereden, vindt Aptroot. 

De PVV steunt hem. De kwestie komt aanstaande dinsdag aan de orde bij de begrotingsbehandeling van het ministerie voor Infrastructuur en Milieu.

Meer doden

Uit onderzoek van adviesbureau Goudappel Coffeng bleek eind vorige maand dat de verhoging van de maximumsnelheid jaarlijks tot vijftien meer verkeersdoden zal leiden.

Er komen tweehonderd extra gewonden die naar het ziekenhuis moeten en zoveel extra luchtvervuiling dat het resultaat van alle fiscale stimuleringsmaatregelen voor schonere auto's in één keer teniet is gedaan, blijkt uit het onderzoek.

Nederlandse Omroep Stichting