De regering had een plan klaarliggen om uit de euro te stappen en terug te keren naar de gulden
NOS Nieuws

Kabinet had 'gulden-scenario'

Het vorige kabinet heeft zich in 2012 op het hoogtepunt van de eurocrisis voorbereid op een terugkeer van de gulden. Minister Dijsselbloem bevestigde bij RTL Z berichtgeving daarover van het programma Argos-TV Medialogica.

Dijsselbloem zei dat het toenmalige kabinet zich voorbereidde op het slechtste scenario. "Daar hoeven we ook niet geheimzinnig over te doen." Dat het kabinet daar toen niks over wilde zeggen, vindt Dijsselbloem heel verstandig. Als het wel bekend zou zijn gemaakt, zou dat volgens hem paniek op de financiële markten hebben veroorzaakt en dan zouden beleggers massaal zijn weggelopen.

Verder geëscaleerd

De minister benadrukte dat het kabinet-Rutte I de eurozone bij elkaar wilde houden, maar dat het ook moest kijken naar de mogelijkheid dat dat niet zou lukken. "Maar het was nooit een voorkeursscenario, want dan zou de eurocrisis verder zijn geëscaleerd."

Het ministerie van Financiën had een draaiboek klaarliggen voor het invoeren van een nieuwe Nederlandse munt en in de plannen heette deze munt 'Florijn.' Dat onthult Argos-TV Medialogica vanavond op basis van bronnen rondom het ministerie en gesprekken met DNB-president Klaas Knot en toenmalig minister van Financiën Jan Kees de Jager.

Griekenland

Het kabinet dacht over allerlei mogelijkheden na. Volgens De Jager was het erg moeilijk te voorspellen wat er zou gebeuren als bijvoorbeeld Griekenland uit de euro zou stappen.

Daarom was er destijds een speciaal team met onder anderen juristen, economen en andere specialisten om de geheime noodscenario's te bespreken.

Rond de Griekenlandcrisis in 2010 keken we natuurlijk naar allerlei scenario's. Maar de spanningen namen daarna af en we hadden niet het gevoel dat het de verkeerde kant op ging.

Nout Wellink, oud-DNB-president

In 2011, Nout Wellink's laatste jaar als DNB-president, trok de economie juist aan en ebde de eurocrisis weg. Volgens Wellink lag er toen nog geen uitgewerkt draaiboek klaar. "Rond de Griekenlandcrisis in 2010 keken we natuurlijk naar allerlei scenario's. Maar de spanningen namen daarna af en we hadden niet het gevoel dat het de verkeerde kant op ging."

Maar in 2012 was de economische situatie in de EU weer flink verslechterd. Knot, die na Wellink de leiding van de centrale bank overnam, zei afgelopen maart in het tv-programma College Tour al dat de euro in 2012 aan de rand van de afgrond heeft gestaan. De terugkeer van een nationale munt werd een serieuze optie.

"Er zijn momenten geweest waarbij wij binnen de bank zijn gaan nadenken over dergelijke scenario's en voorbereidingen zijn gaan treffen", zei Knot toen. Argos, vanavond om 23.00 uur op NPO 2, bericht dat het dus niet bij voorbereidingen bleef, maar dat er een uitgewerkt draaiboek klaarlag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl