NOS Nieuws

Wekdienst 29/4: Aftrap EU-campagnes in Maastricht • Joost Klein naar Malmö

Goedemorgen! Vandaag reist Joost Klein af naar Zweden, waar hij over een ruime week Nederland zal vertegenwoordigen op het Songfestival. En in Maastricht worden vandaag de verkiezingen voor het Europarlement afgetrapt met een debat en festival.

Eerst het weer: vanochtend veel zon, later ontstaan ook stapelwolken, maar het blijft op een enkel buitje na vrijwel overal droog. Bij een matige zuidenwind wordt het 16 tot lokaal 20 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En hier zie je de actuele situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De 'spitzenkandidaten' van de grote fracties in het Europarlement gaan met elkaar in debat in Maastricht, als aftrap van de campagnes voor de Europese verkiezingen in juni. Onder meer Nederlander Bas Eickhout (De Groenen) doet mee, net als Ursula von der Leyen (Europese Volkspartij).
  • Bollen- en bloemenexporteurs verwachten vanaf vandaag opstoppingen richting Groot-Brittannië. Door veranderde regelgeving starten er extra controles.
  • We horen van de Spaanse premier Sanchez of hij aanblijft of niet. Hij vroeg zich afgelopen week af of hij de regering nog kan leiden, nu er een corruptie-onderzoek loopt naar zijn vrouw.
  • Joost Klein vertrekt naar Malmö, waar hij voor Nederland op het Eurovisiesongfestival gaat optreden.

Wat heb je gemist?

In de Amerikaanse staat Oklahoma zijn ten minste vier mensen om het leven gekomen door tornado's die het afgelopen etmaal huishielden in het gebied. Tientallen mensen raakten gewond en zo'n 30.000 mensen zitten zonder stroom, zei gouverneur Kevin Stitt op een persconferentie.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In de Sahara stijgt de tempratuur door klimaatverandering harder dan het wereldwijde gemiddelde. Een oude bouwstijl is volgens architecten een oplossing in de steeds heter wordende stad Agadez in Niger, ziet correspondent Saskia Houttuin:

Oude architectuur is in Niger een oplossing voor nieuwe problemen

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl